Tatabányán letették a Doosan gyár alapkövét

aug - 12
2019

Tatabányán letették a Doosan gyár alapkövét

Évente 50 tonna rézfóliát gyárt majd – teljes kapacitásának elérésekor – a 32 milliárd forintos beruházással megvalósuló üzem, amelynek alapkövét három hete, július végén tették le Tatabányán. Az 50 tonnányi rézfólia körülbelül 2,2 millió elektromos autó akkumulátorának előállításához elég.

A gyár 144 ezer négyzetméteres területen indulásként 181 főt foglalkoztat majd. A gyártás a tervek szerint 2020 nyarán indulhat meg, és a vörösrézfólia-gyártás meghatározó szereplőjévé teszi a Doosant, nem csak Európában, de akár a tengerentúlon vagy Keleten is.

2018-ban két magyar Doosan cég is alakult, idén tőkét emeltek

Egy évvel ezelőtt jegyezték be tízmillió dolláros (közel 2,8 milliárd forint) tőkével a Doosan Corporation Europe Kft.-t, amely gépjárműalkatrészek nagy- és kiskereskedelmével, valamint vagyonkezeléssel foglalkozik, illetve kilencmillió dolláros (közel 2,5 milliárd forint) tőkével a Doosan Energy Solution Kft.-t, főtevékenysége a rézgyártás, továbbá közúti jármű és járműmotor alkatrészeinek gyártásával, járművillamossági- és elektronikai készülékek gyártásával foglalkozik – írta meg a HVG tavaly. 

Idén februárban mindkét magyarországi vállalkozásánál tőkét emelt a dél-koreai gyökerű Doosan Corporation ipari konglomerátum, összesen mintegy 5,6 milliárd forinttal. A Doosan Energy Solution Kft. alaptőkéje kilencről 19 millió dollárra (mintegy 5,3 milliárd forintra) nőtt, míg a Doosan Corporation Europe Kft. jegyzett tőkéje megduplázódott: 20 millió dollárra nőtt.

A tatabányai beruházás összesen 32 milliárd forintból, 4,7 milliárd forintos magyar állami támogatással valósul meg. Jongwoo Kim, a Doosan Group európai elnöke elmondta, hogy számításaik szerint a jelenlegi évi 75 ezer tonnáról 2025-re mintegy 955 ezer tonnára nő a rézfólia iránti kereslet – idézte a HVG.

Az 1896-ban alapított Doosan Group leányvállalatai világszerte vezetők az építőipari gépek, az energia- és vízmegoldások, a motorok és a mérnöki munka terén. 2007 óta a Doosan a Bobcat márka tulajdonosa is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..