A cápa, ami fal és aprít

Sze - 25
2018

A cápa, ami fal és aprít

A német székhelyű J. Willibald GmbH több mint ötven éve az aprítóberendezések és a komposztálási csúcstechnológia neves gyártója, egyben az élvonal elismert képviselője. A Willibald egyedi megrendelői igényekre specializálható gépei egyet jelentenek a minőséggel, a robusztus építési móddal és az innovációval.

A DM-Ker Kft. életének fontos mérföldköve, hogy 2018 szeptemberétől a J. Willibald GmbH-t is nagy nevű partnerei között tudhatja. Első közös eseményünk a Willibald Demo Tour 2018 magyarországi állomása volt szeptember 24-én, a Balatonlelle Szennyvíztisztító Telepen, ahol először mutatkozott be a DM-Ker színeiben a Willibald népszerű aprítógépe, az EP 5500. 

Érkezik a “cápa”, a Willibald EP 5500 Shark

Kívülről nézve hatalmas, minden ízében robusztus a gép – az akár 900 milliméteresre nyitható beadagoló nyílás például egy egész fát is probléma nélkül “elnyel”. Az EP 5500-ak MAN dízelmotort kaptak 480, illetve 520 lóerős teljesítménnyel, Stage IV emissziós normával. Az alap üzemanyagtartály 500 literes, de egy kiegészítő tartállyal összesen akár 900 literesre is növelhető. A rotor működés nélkül is meggyőző látványt nyújt: az általunk tesztelt modellben négy tengelyen összesen 40, sulyokszerű lengőkalapács dolgozott. Ezek távolsága az ellenkésektől határozza meg a végtermék szemcsenagyságát – s ez a távolság a multifunkcionális távirányítóval akár menetközben is állítható.

Martin Schmid, a J. Willibald GmbH területi értékesítési vezetője mutatja be az EP 5500 közelről is meggyőző rotorját
Teljesen kitárulkozott előttünk a Willibald egyik legnépszerűbb gépe
A rostély sűrűbb rácsozattal is elérhető. Használata nem kötelező – nedvesebb alapanyagnál kifejezetten hasznos lehet felnyitva hagyni, így az anyag nem ragad a rácsozatba. Száraz alapanyag esetén azonban segít elérni a legkisebb szemcseméretet

Persze a puding próbája az evés, így hamarosan tesztüzembe is helyeztük a bemutatógépet. Különlegessége, hogy az üzembe helyezés csupán perceket vesz igénybe, ami időt és költséget takarít meg a tulajdonosának. És ha azt mondjuk, falánk, még enyhén fejeztük ki magunkat: alig egy óra üzemelés alatt több köbméter komposztot termelt az EP 5500. 

A multifunkcionális távirányítóval a szemcsenagyság akár munka közben is állítható

Érdekessége, hogy hiába kínáltunk neki tíz centiméter átmérő farönköt, azt ugyanolyan gyorsan aprította fel, mint a finomabb zöldhulladékot. Ekkor állítottuk csak igazán kihívás elé: negyvencentis farönkökkel teszteltük a gépet. Ám pontosan öt másodperc alatt a rönkökből csak mulcsnak való forgács maradt.

A kihívók…
Kihívás elfogadva!
És ami a kihívókból maradt

Az EP 5500 széria háromféle változatot kínál jelenleg: a Shark I egy 48 kalapácsos rotorral szerelt gép, amely a legfinomabb aprítékméretet produkálja. Az univerzális Shark II hatalmas rotorja 16 dupla kalapáccsal és ezekre szerelt 32, cserélhető vágórésszel dolgozik. Legújabb fejlesztésük pedig a Shark III, amelyet a vállalat a biomassza-feldolgozás mesterének is tart, amely az igényekhez igazodva kínál hatalmas rotorjához több lehetőséget a kalapácsok, a vágókések és a tépőélek számát illetően.

Összességében a Willibald EP 5500 Shark épp olyan, mint amilyennek kívülről látszik: erős, produktív, megbízható gépezet. A cápa nevet nem véletlenül kapta… (Természetesen kíváncsiak voltunk az 5500 típusszám jelentésére is, mint kiderült, ez a behordószalag hosszát jelöli.) A termék image-éhez hozzátartozik a vállalat is, amely jelenleg körülbelül 60 fővel dolgozik, és csaknem teljes Európát, illetve számos ázsiai országot is lefed a gépekkel. Az alapító tulajdonos, Josef Willibald 1965 óta minden nap bejár az irodába – amelyet jó ideje a fia, Alexander vezet -, és még mindig fáradhatatlanul ontja magából az ötleteit. Büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen nagy múlttal bíró vállalat a DM-Ker Kft-t választotta új magyarországi értékesítési, alkatrész-ellátási és szervizpartnerének.

Töltse le az új, magyar nyelvű Willibald EP 5500 katalógust is! Kattinson ide!

Teljes képgaléria:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..